Skaraborg Invest investerar i Carjoy – först ut med bilservice på hjul

I april lanserade den västsvenska startupen Carjoy Sveriges första tjänst med mobila fordonstekniker som åker ut till kunden och servar bilen på plats. Körschemat blev snabbt fulltecknat och nu väljer Skaraborg Invest att investera en miljon kronor för att hjälpa bolaget växla upp.

– Carjoy är ett mycket spännande utvecklingsbolag som både jobbar med service och miljösmarta alternativ. Vi tror att Carjoy kan komplettera befintlig marknad med sin flexibla service som bokas till fast pris. Med Carjoy kan vi bidra till att arbetstillfällen kan bibehållas i Skaraborg, närliggande områden och på sikt bli flera, summerar Christina Helenius, VD för Skaraborg Invest AB.

I styrelsen ingår även Anne-Marie Kaufmann som representant för Skaraborg Invest. Hon är ekonom och har lång erfarenhet från startups bl a från Science park Skövde där hon jobbat som affärsutvecklare och kontorschef.

– I Skaraborg Invest får vi en seriös ägarpartner som vet vad det innebär att bygga framgångsrika bolag av idéer. Förutom det nödvändiga kapitalet får vi erfarenhet, lokalt nätverk och engagemang som blir viktiga tillskott för vår framgång, konstaterar Carjoys VD och medgrundare Simon Ekstrand.

I början av april lanserades Carjoys tjänst via prisjämförelsejätten Autobutler och på bara några veckor skickades omkring 800 offerter ut, till ett sammanlagt värde av 2,4 miljoner kronor. Bokningarna trillade in och Carjoys fordonstekniker fick köra skytteltrafik mellan kunderna. I nuläget är tjänsten tillgänglig för kunder i Skövde, Vara, Lidköping, Göteborg, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg med omnejd men siktet är inställd på en snabb expansion.

Förändrar verkstadsbranschen

Planen är att snart flytta över Carjoys tjänster till en egen mobilapplikation. I appen ska kunderna kunna registrera sina fordon, göra bokningar och välja prisvärda alternativ med begagnade reservdelar.

– Vi vill även erbjuda serviceavtal, som fungerar som en prenumeration, då kunderna betalar en lägre summa i månaden och slipper plötsliga stora utgifter.

Tjänsten med mobila servicetekniker är redan etablerad utomlands och används av exempelvis Tesla. Carjoy hakar på en internationell trend, men utan att vara knuten till ett specifikt bilmärke – en allbilverkstad på hjul – vilket Simon spår snart kan bli det nya normala.

– Vi förändrar en bransch, om än i liten skala nu, men på sikt kan det bli så här det går till när man ska serva och reparera bilen.

Vill minska miljöpåverkan

Carjoy ska även på sikt kunna erbjuda cirkulära alternativ till sina kunder för att minska konsumtion och miljöpåverkan. I samarbete med demonteringsfirmor filar de på en teknisk lösning för att automatiskt kunna matcha begagnade reservdelar med kundernas bilar.

– Idag erbjuder verkstäder ofta begagnat när det handlar om dyrare delar, så som en motor eller växellåda, men vi vill även ta vara på slitagedelar, så som bromsskivor och AC-kompressorer.

Utvecklingen från idé till verklighet har gått i ett hisnande tempo. Med på färden har Simon barndomsvännen och IT-teknikern Jonas Aronsson, som står för de digitala lösningarna. I november i fjol kammade Carjoy hem en andraplats i affärsidétävlingen Innovatum Science Park Startup Challenge, och sedan januari 2022 har de varit en del av Innovatum Science Parks inkubator i Trollhättan.

  • Carjoys medgrundare Jonas Aronsson (tv.) och Simon Ekstrand (th)

    Carjoys medgrundare Jonas Aronsson (tv.) och Simon Ekstrand (th)


Om Skaraborg Invest

Skaraborg Invest är ett riskkapitalbolag ägt av Länsförsäkringar Skaraborg, Science Park Skövde och 15 lokala företag och företagsledare i Skaraborg. Skaraborg Invest är i och med denna investering delägare i 11 innovativa företag i Skaraborg. Bolaget har sedan starten 2014 bidragit till mer än 150 nya innovativa arbetstillfällen i Skaraborg.


För vidare information, kontakta:

VD Simon Ekstrand, Carjoy AB, 0760-44 57 18, simon@carjoy.se
VD Christina Helenius, Skaraborg Invest AB, 0705-27 31 02, christina@skaraborginvest.se