Skaraborg Invest investerar i Simumatiks digitala tvillingar

Skaraborg Invest investerar tillsammans med Almi Invest och tre privata investerare i Skaraborgsbolaget Simumatik, som utvecklar en plattform för test av nya komplexa maskiner, så kallade digitala tvillingar. Emissionen på totalt 4 miljoner kronor och pengarna ska användas till marknadsföring och produktutveckling.

Dagens maskiner är oftast kopplade till datorer med många komplexa parametrar i den digitala miljön. Detta gör att det blir komplicerat när maskinsystem ska sättas i drift eller uppdateras. Det blir ofta mängder av fel och komplikationer som leder till ökade kostnader, förseningar och negativ påverkan på miljön.

Här erbjuder Simumatik ett molnbaserat verktyg som förenklar processen. Med plattformens så kallade digitala tvilling går det att simulera maskinen och säkerställa att så mycket som möjligt är korrekt digitalt innan driftsättning sker.

En digital tvilling, eller emuleringsmodell, är en digital kopia av ett fysiskt objekt med alla dess egenskaper så som former och geometri, plats, status och rörelsemönster. Den kan användas vid test av nya system innan de tas i drift på riktigt. Till exempel vid ett krocktest ska resultatet bli detsamma som vid en riktig krasch.

– Vi är glada över att investera i ytterligare ett innovativt bolag från Skaraborg som har stora möjligheter att växa. Teamet runt bolaget känns fantastiskt och det är imponerande att Skövde Science Park kan attrahera sådan kompetens, säger Per Skånberg, VD på Skaraborg Invest

Detta är Skaraborg Invests första investering i industri tech- klustret ASSAR vid Science Park Skövde, som är en viktig satsning i att stötta Skaraborgs industriella utveckling

Pandemier och miljöpåverkan kommer med hög sannolikhet driva på utvecklingen av den här typen av molnbaserade applikationer framöver. Digitala tvillingar gör det möjligt att fortsätta arbeta även om man inte har tillgång till fysisk utrustning eller är på plats. Det går att validera lösningar och diskutera med kunder virtuellt eller digitalt.

– Vi är väldigt glada över denna investering, säger Mikel Ayani, vd Simumatik. Nu får vi möjlighet att ta nästa steg i vår utveckling

För ytterligare information kontakta:

Mikel Ayani
VD Simumatik
0761 – 070 012
mikel.ayani@simumatik.com

Per Skånberg
VD Skaraborg Invest
0704 – 169 895
ps@skaraborginvest.se