Videquus föllarm håller vad vi lovar

Videquus summerar Fölvaktens första fölningssäsong och resultatet ser mycket bra ut! Fölvakten har med hela 94,4% precision kunnat förutse fölning och larmat innan den inträffat.

Videquus hade en hög målsättning innan säsongen, att nå över 90% precision. Målet överträffades med råge: 94,4% och genomsnittlig tid för genererat larm var 1h 29min före fölning. Fölvaktens användare har upplevt minskad stress och en större trygghet inför fölningen genom att kunna ta del av live-video och beteendestatistik, och samtidigt känna tryggheten i att veta att de blir uppringda när kameran identifierar ett beteende som indikerar att fölning är på gång.

Fölvakten – en vidareutveckling av Videquus intelligenta kamera för hästar

Videquus har utvecklat och kommersialiserat en världsunik kameratjänst som använder avancerad artificiell intelligens (AI) baserad på bildigenkänning för att övervaka hästar när de står ensamma i sina boxar. Tjänsten lanserades redan 2018 och har sedan dess levererat trygghet till åtskilliga hästägare.

Fölvakten är en vidareutvecklad och förfinad tjänst som riktar sig till ägare eller skötare av dräktiga ston som vill ha både ett pålitligt föllarm och videoövervakning samt statistik före, under och efter fölning. Fölvakten fungerar genom att kontinuerligt bevaka och i realtid analysera hästens beteende. När stoet visar tecken på att fölningen är nära larmar systemet genom att ringa upp de telefonnummer som användaren valt.

”Tack vare erfarenheterna från de 100-tals fölningar vi har övervakat genom åren och den nya teknik med bildigenkänning som vi anpassat till hästar har vi kunnat utveckla en tjänst som med så stor tillförlitlighet kan hjälpa hästägare vid fölning. Vi är otroligt stolta över resultatet på 94,4% som överträffade våra egna förväntningar,” säger Linus Jernbom, vd på Videquus.

Uppskattat av användarna

Alla som har eller haft dräktiga ston vet hur viktigt det är att kunna medverka vid fölningen för att lösa eventuella komplikationer. Eftersom tidpunkt för fölning är väldigt svårt att förutse kan det innebära sömnlösa nätter i över en månads tid. Fölvakten har hjälp användare genom att bland annat:

  • Säkerställa närvaro vid fölning genom att ringa upp innan det är dags
  • Minska stress och oro inför fölningen
  • Undvika onödiga resor till stallet mitt i natten, genom att via appen kunna avgöra om situationen kräver närvaro i stallet eller inte (beteendestatistik och livevideo)
  • Fördjupa kunskaperna om den egna hästens beteenden, statistik och underlag som också används av AI:n för att med hög precision larma innan fölning.

Vi är väldigt nöjda med Fölvakten och sov alla nätter utan oro fram tills fölningsnatten. För två år sedan då vi vakade på egen hand var vi så trötta efter en lång tids nattvak att vi missade fölningen och det fölet klarade sig inte.” – Karin Östman

Spännande framtid – ännu bättre föllarm och lansering utomlands

Videquus är naturligtvis väldigt stolta över resultatet men nöjer sig inte med detta. Företaget blickar redan framåt mot ett antal förbättringar inför nästa version av systemet. Bland annat kommer den artificiella intelligensen och bildigenkänningen tränas till att följa hästens rörelser medförfinad precision och ge ännu mer detaljerad information om hästens välmående.

Företaget ser också fram emot spännande lanseringar utomlands som svar på ett stort och uttalat intresse. En pågående investeringsrunda för att rusta bolaget med det kapital som behövs för att växa vidare slutförs under september månad.


För mer information om Fölvakten, hela rapporten med resultatet eller om Videquus som företag och investeringsmöjligheter, vänligen kontakta:
Linus Jernbom, vd Videquus: 0764-10 76 74, linus@videquus.se, www.videquus.se